De start van de “Olijvenoogst”: om 8 uur komt Peter (een Belg, die sinds begin september met Ann en zijn 2 kinderen in L´Ampolla woont, de kinderen zitten op school bij onze kids) om Harold te helpen want om alleen met een beetje hulp van mij 220 bomen te oogsten gaat niet lukken. Het is prachtig weer, leuk om zo te beginnen. Er zijn verschillende manieren om de olijven te oogsten: eruit slaan met een stok, eruit kammen of wachten tot ze op de grond vallen en dan met een speciale rol oprollen, wij gaan ze eruit slaan en nemen wat op de grond ligt niet mee, willen graag zuivere olijfolie.
Misschien dat Ramon aan het eind van de pluk wat onder de bomen ligt nog gaat oprollen want dit kan je bij de coöperatie wel inleveren en dan krijg je ongeveer € 0,24 de kilo.
Onder de bomen leggen we netten neer en slaan de olijven met een houten hooivork uit de bomen (dit is heel zwaar werk), dan worden alle takken en het grove blad eruit gehaald, het net wordt bij elkaar gevouwen om de olijven op een hoop te krijgen en dan worden ze in zwarte draagmanden geschept die we in de kruiwagen legen. Daarna worden ze op een zeil uitgespreid, dit kan ongeveer 2 dagen blijven liggen en dan moeten ze naar de molen gebracht worden.
Na wat foto´s gemaakt te hebben ga ik met mijn moeder naar de ITV om de keuringspapieren van de auto op te halen, daarna rijden we met de papieren door naar Tortosa om bij de belastingdienst de auto aan te geven. Nou dat ging dus niet lukken want ik was 1 dag te laat, moet nu invoerrechten betalen à € 400,00. Het frustrerende is dat ik er al 2 keer geweest ben, speciaal voor naar Barcelona ben gereden want ik moest een officieel verhuisbericht hebben à € 30,00 + benzine en de tol, dat blijkt nu ook voor niets. Vorige week ben ik zelfs ook nog geweest maar toen kon ik niet betalen omdat ik de keuringspapieren nog niet had!!!!!!!! Wat een bureaucratie.
De mannen hebben bij thuiskomst flink wat olijven geplukt, we moeten minimaal 300 kg en maximaal 600 kg bij de molen inleveren. Het persen is een prijs of je nu 300 kg brengt of 600 kg. Aan het eind vd dag denken ze ongeveer 450 kg te hebben geplukt.
Misschien dat Ramon aan het eind van de pluk wat onder de bomen ligt nog gaat oprollen want dit kan je bij de coöperatie wel inleveren en dan krijg je ongeveer € 0,24 de kilo.
Onder de bomen leggen we netten neer en slaan de olijven met een houten hooivork uit de bomen (dit is heel zwaar werk), dan worden alle takken en het grove blad eruit gehaald, het net wordt bij elkaar gevouwen om de olijven op een hoop te krijgen en dan worden ze in zwarte draagmanden geschept die we in de kruiwagen legen. Daarna worden ze op een zeil uitgespreid, dit kan ongeveer 2 dagen blijven liggen en dan moeten ze naar de molen gebracht worden.
Na wat foto´s gemaakt te hebben ga ik met mijn moeder naar de ITV om de keuringspapieren van de auto op te halen, daarna rijden we met de papieren door naar Tortosa om bij de belastingdienst de auto aan te geven. Nou dat ging dus niet lukken want ik was 1 dag te laat, moet nu invoerrechten betalen à € 400,00. Het frustrerende is dat ik er al 2 keer geweest ben, speciaal voor naar Barcelona ben gereden want ik moest een officieel verhuisbericht hebben à € 30,00 + benzine en de tol, dat blijkt nu ook voor niets. Vorige week ben ik zelfs ook nog geweest maar toen kon ik niet betalen omdat ik de keuringspapieren nog niet had!!!!!!!! Wat een bureaucratie.
De mannen hebben bij thuiskomst flink wat olijven geplukt, we moeten minimaal 300 kg en maximaal 600 kg bij de molen inleveren. Het persen is een prijs of je nu 300 kg brengt of 600 kg. Aan het eind vd dag denken ze ongeveer 450 kg te hebben geplukt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten