vrijdag 28 augustus 2009

"De oogst binnenhalen"

Donderdag beginnen we met het oogsten van de Johannesbroodvruchten, eerst op het grondstuk van Martin&Maria (15 ha). Met deze warmte beginnen we vroeg en half 8 vertrekken we met auto + aanhanger. Na bijna 2 uur rapen en plukken zijn begint de warmte zijn tol te eisen en keren voldaan huiswaarts. Onderweg zien we dat een oude spanjaard een net onder de bomen legt, daarna de vruchten uit de bomen slaat, het net bij elkaar trekt en heel eenvoudig de vruchten eruit raapt.
Vrijdagochtend gaan we weer vroeg op pad en nemen nu ook netten mee: Ramon & Harold slaan de vruchten uit de bomen en Ciola & ik rapen ze daarna op, zo dit gaat in ieder geval veel sneller als het zo van de grond rapen. Zo zie je maar: we moeten nog veel leren.

De opbrengst van 2 ochtenden werken.


Wat is Johannesbrood precies en waar wordt het voor gebruikt:
Johannesbrood (Carob, St. Jansbrood) is een eetbare peul, die snel uitdroogt en dan hard wordt. De peulen worden ca. 20cm lang en zijn dan 2 tot 4 cm breed. In de peul bevinden zich meestal 12 kleine harde zaden. De peulvruchten zijn zwart/bruin van kleur en zeer hard. Het vruchtvlees is droog en vezelig, de smaak is zoet.
Toepassingen: Als versnapering voor kinderen (als zoethout). De industrie gebruikt het Johannesbrood als grondstof voor o.a. surrogaat chocolade en koffie.
Johannespitmeel wordt gebruikt als verdikkingsmiddel in babyvoeding (spuugbaby´s) of bij bejaarden met slikproblemen. Ook in veevoer en cavia- en konijnenvoer komt deze grondstof voor.

De zaden van de Johannesbroodboom als gewichtseenheid:
Het gewicht van de zaden varieert tussen 197 en 216 milligram. Om die reden werden deze zaden als gewichtseenheid gebruikt voor juwelen, goud en edelstenengewichtseenheid. Het gewicht is gestandaardiseerd op exact 200 milligram gesteld (één gram is dus vijf karaat). .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten